سال نوی عشاق
سید بن طاووس در کتاب «اقبال الاعمال؛ اعمال ماه رمضان» تعبیر جالبی دارد. اینکه عدهاى اول سالشان، اول فروردين است.
مثل يك نوجوان كه تلاش مىكند اول فروردين لباس نو در بر كند. درختها هم اول سالشان فروردين است كه لباسهای نو و تازه در بر مىكنند. يك كشاورز، اول سالش اول پاييز است كه در آمد مزرعه را حساب مىكند. تاجرى كه كارگاه توليدى دارد هم اول سالى را براى خود تعيين مىكند؛ امّا آنها كه اهل سير و سلوكاند، اول سالشان ماه مبارك رمضان است و حسابها را از ماه مبارك تا ماه مبارك بعدى بررسى مىكنند. از همین رو بزرگان دین اهمیت ویژهای برای این ماه عزیز قائل میشدند. امام خمینی(ره) به عنوان بنیانگذار انقلاب اسلامی هیچگاه از ارتباط با خدا غافل نبودند. ارتباطی که در ماه رمضان به اوج خود میرسید. با گوشهای از برجستگیهای زندگی امام خمینی(ره) در ماه مبارک رمضان آشنا شوید.
لغو ملاقاتها؛
حضرت امام ملاقاتهای خود را در ماه مبارك رمضان لغو مىكرد. تا بيشتر به دعا و قرآن برسند و مىفرمود: «خودِ ماهِ رمضان، كارى [مجزا] است».
اهتمام به مستحبات ماه؛
ایشان دگرگونى خاصى متناسب با اين ماه در زندگى خود ايجاد مىكردند، بهگونهای كه اين ماه را، سراسر، به تلاوت قرآن مجيد و دعا كردن و انجام دادن مستحبات مربوط به ماه رمضان سپرى مىكردند. نقل شده است: «وقتی حضرت امام در ماه مبارک رمضان در فصل گرمای نجف اشرف، برای نماز جماعت ظهر و عصر، با زبان روزه به مدرسه مرحوم آیتالله بروجردی تشریف میآوردند، هر روز، اول هشت رکعت نوافل ظهر را میخواندند و بعد نماز ظهر را با اذان و اقامه نسبتاً طولانی میخواندند و بعد از تعقیبات نماز ظهر، هشت رکعت نوافل عصر را میخواندند و بعد نماز عصر را با اذان و اقامه، مانند نماز ظهر میخواندند و بعد از تعقیبات، تشریف میبردند. این کار در آن سن، در آن هوای گرم و آن حال روزه، کار آسانی نبود که حتی جوانها موفق به آن بشوند؛ اما امام، با اقبال تمام اینگونه جدیت در عبادات داشتند».
کم خوری؛
به هنگام سحر و افطار، بسيار كم مىخوردند، به گونهاى كه خادمشان فكر مىكردند كه امام، چيزى نخورده است.
عبادت شبانه؛
امام توجه خاصى به نوافل داشتند و هرگز، نوافل را ترك نمىكردند. نقل شده است كه امام، در نجف اشرف، با آن گرماى شديد، ماه مبارك رمضان را روزه مىگرفت و با اینکه در سنين پيرى بودند و ضعف بسيار داشتند، تا نماز مغرب و عشاء را به همراه نوافل بهجاى نمىآوردند، افطار نمىكردند! و شبها تا صبح، نماز و دعا مىخواندند و بعد از نماز صبح، مقدارى استراحت مىكردند و صبح زود، براى كارهايشان آماده مىشدند.
آخرين ماه مبارك رمضان دوران حيات امام، به گفته ساكنان بيت، از ماه مبارك رمضانهاى ديگر متفاوت بود! امام هميشه، براى خشککردن اشك چشمشان دستمالى را همراه داشتند، ولى در آن ماه مبارك رمضان، حولهاى برمىداشتند تا به هنگام نمازهاى نیمهشبشان، از آن استفاده كنند.
توجه ويژه به قرآن؛
امام در هر فرصتى كه به دست مىآوردند، ولو اندك، قرآن مىخواندند. بارها ديده شد كه امام، حتى در دقايقى قبل از آماده شدن سفره - كه معمولاً به بطالت مىگذرد - قرآن تلاوت مىكنند. امام بعد از نماز شب تا وقت نماز صبح، قرآن مىخواندند.
يكى اطرافيان امام مىگويد: امام در نجف، چشمشان درد گرفت و به دكتر مراجعه كردند. دكتر بعد از معاينه چشم امام گفت: «شما بايد چند روزى قرآن نخوانيد و به چشمتان استراحت بدهيد». امام خنديدند و فرمودند: «دكتر، من، چشم را براى قرآن خواندن مىخواهم! چه فايدهاى دارد كه چشم داشته باشم و قرآن نخوانم؟ شما يك كارى كنيد كه من بتوانم قرآن بخوانم.
برخی گمان میبرند آنچه در «مفاتیحالجنان» مبنی بر ختم قرآن هر سه در ماه مبارک مستحب است، بعید و ناممکن است. اما سيره معصومین (ع) و علمای دین نشان میدهد که این کار مقدور و ممکن است. همچنان که يكى از همراهان امام در نجف، اظهار مىكرد كه ایشان در ماه مبارك رمضان، هر روز ده جزء قرآن مىخواندند، يعنى در هر سه روز، يك بار قرآن را ختم مىكردند.
علاوه بر آن، هر سال چند روز قبل از ماه مبارك رمضان، دستور مىدادند كه چند ختم قرآن براى افرادى كه مد نظرشان بود، قرائت شود.
توشهگیری برای یک سال؛
در بیانات امام خمینی(ره) تلاش برای خودسازی در ماه رمضان، تلاش ارزشمندی است که با حفظ و مراقبت از آن میتوان سالهای پیش روی خود را نیز بیمه کرد. ایشان میفرمایند:
«ماه رمضان ميتواند انسان را موفق به بسياري از امور بكند. ماه مبارك ميتواند انسان را طوري كند كه تا ماه مبارك ديگر يا تا آخر [عمر] ديگر كنترل بشود و از آنچه رضاي خداست تخطي نكند. من اميدوارم كه همه ما موفق بشويم به اينكه اين ماه مبارك را با ذكر خدا و توجه به خداي تبارکوتعالی به پايان برسانيم، كه خداي تبارکوتعالی در عيد رمضان به ما عيدي عنايت كند«.
منبع: مجله شماره 122 خانه خوبان
به علت کثر ارجاعات، پینوشتها در تحریریه مجله موجود است.
- بازدید: 0